Turistica je projekt za unapređenje razvoja i upravljanja zajedničkom kulturnom baštinom i eko-turizmom koji povezuje različite tematske rute i stvaranje novih inovativnih turističkih proizvoda. Potiče suradnju i povjerenje među različitim dionicima. Projekt je trajao od 1. ožujka 2013. do 30. lipnja 2014.

Ciljevi:

  1. Stvaranje održive infrastukture za podršku i povezivanje kompatibilnih turističkih usluge putem virtualne turističke agencije koja omogućuje suvremenom turistu dobivanje kvalitetnih informacija i mogućnost bookiranja on-line.
  2. Promicanje regije Drava-Dunav te omogućavanje njegove dostupnosti mogućim posjetiteljima i stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja
  3. Izgradnja kapaciteta pružatelja turističkih usluga i njihovo jačanje konkurentnosti na regionalnom i globalnom turističkom tržištu
  4. Stvaranje novih inovativnih paketa turističkih proizvoda koji koriste postojeće vinske, trekking/hiking, biciklizam te njihovo obogaćivanje kulturnim i ekoturističkim uslugama.

Projekt se provodio u 10 naselja mađarske županije Baranya i 10 naselja Osječko-baranjske županije. Prvenstvene ciljne skupine su bile 40 pružatelja usluga turizma (20 Cro i 20 Hun) s potencijalom da poboljšaju svoje usluge te u partnerstvu s drugim povezanim dionicima stvaraju zajedničke turističke pakete. Druga ciljna skupina su bili eko-turisti kojima su raznovrsnost tematskih tura bile predstavljene kroz internetske aplikacije.

Prednosti projekta su bile održivi eko-orijentirani turizam koji je istodobno stvorio prihode za lokalno stanovništvo. Kroz ovaj projekt stvorili su se novi, inovativni i suvremeni turistički proizvodi kao što su kazališni performance-i, ples u šumi, etno jazz festival, umjetničke radionice u prirodi. Na taj se način stvorila se neophodna veza između više različitih područja turizma.

 

O projektu

Turistica je projekt za unapređenje razvoja i upravljanja zajedničkom kulturnom baštinom i eko-turizmom koji povezuje različite tematske rute i stvaranje novih inovativnih turističkih proizvoda. Potiče suradnju i povjerenje među različitim dionicima.
GLAVNE AKTIVNOSTI
Obuka 40 malih poduzetnika kako bi poboljšali svoje turističke usluge
Izrada 15 novih turističkih paketa
Virtualna turistička agencija
Kreiranje baze podataka o postojećim, ekoturizmom povezanih tvrtki koje su dostupne on-line
Izrada i distribucija kataloga koje promoviraju turističke pakete
50 članaka i 10 edukativnih video spotova koji su turistima dostupni on-line
10 wi-fi hotspot-ova
3 mobilna prodajna mjesta za lokalne proizvode i jedna prodajna točka
Osnivanje resursnog obrtničkog centra
Panona fest s inovativnom turističkom ponudom
Osnivanje 3 dizajnerska kampa
TRAJANJE PROJEKTA
16 mjeseci
PROJEKTNI PARTNERI
DDRFK I i općina Erdut
Udruga za kreativni razvoj Slap, Osijek
VRIJEDNOST PROJEKTA
266.771, 94 EUR