Slap

slap picture slap konferencija

Udruga za kreativni razvoj Slap osnovana je 2000. godine s ciljem pronalaska odgovora na pitanje kako omogućiti ljudima da rade ono što vole i da od svog rada pristojno žive. U međuvremenu su se počeli rasplamsavati negativni aspekti globalizacije i neoliberalnog kapitalizma. Traganje za Slapovim odgovorom postajalo je sve teže, ali se kao jedno od rješenja nametnulo socijalno poduzetništvo: novi način gledanja na poslovanje koji društvenu dobrobit stavlja ispred kapitala, gdje pojedinac ima pravo glasa i gdje se cijeni rad kao aktivnost kojom se stvara nova vrijednost.

Promocija i prakticiranje takvog načina razmišljanja kao poluge društvenog razvoja temelj je svih Slapovih projekata. Kroz te projekte, kao partneri i korisnici, prošle su mnoge organizacije i pojedinci. Za neke od njih to je značilo životni zaokret. Nekima su otvoreni novi pravci razmišljanja i djelovanja, a neki su se zajedno sa Slapom uključili u traganje za novim načinima stvaranja kvalitetnih radnih mjesta i razvoja zajednice u kojoj djeluju. Upravo zbog toga, Slap je tek jedna kap u moru želja koje nastoji donijeti promjene u zajednicu, u gospodarstvo, u svijet.

Ostale su kapi naši vrijedni korisnici: Vera Trampus, “revolucionarka” koja je u Slavoniji posadila lavandu kad nitko nije mislio da je to moguće; Tatjana Ordanić, koja je dobro plaćeni posao u gradu zamijenila neukroćenom divljinom Papuka gdje stvara vlastitu ekooazu, Marica Završki, čija obitelj živi od prihoda stvorenih radom na zemlji, članovi zadruge Neos, bivši ovisnici, koji svakim odrađenim poslom dolaze bliže održivosti vlastitih radnih mjesta, a sve dalje od ulice s koje su uspjeli pobjeći, baranjske žene okupljene u Socijalno poduzetničku zadrugu Ruke, vrijedne proizvođačice mljevene začinske paprike Baranjke, štićenici Udruge Zvono, ekoturistička agencija Zlatna Greda, Udruga Gloria Maris i mnogi drugi partneri, prijatelji i korisnici vođeni istim motom. Onim iz pjesme Prljavog kazališta. A ona u jednome dijelu kaže: „…brane srušit ću sve…“ A prije toga, ono još poticajnije: „neću biti kap, kad mogu biti slap…“ Zato i naše pitanje glasi: Zašto biti kap kad mogu biti Slap? Ako se i ti pitaš isto, pridruži nam se u potrazi za odgovorom. Nije lako jer stvara se nešto novo, ali radost otkrivanja ono je što nas tjera naprijed. Stvaraj i ti. Budi kreativan. Budi Slap.

što je slap

Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka organizacija je koja se bavi razvojnim projektima kroz koje potiče socijalno zapošljavanje, društveno odgovorno poslovanje, međusektorsku suradnju te kroz svoj trening centar radi na održivosti organizacija civilnog društva. Iza nas je dugi niz godina djelovanja i niz uspješno završenih projekata, kako nacionalnih, tako i međunarodnih. Mi smo Udruga koja zagovara i promiče razvoj društvenog poduzetništva. Članica smo Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj, Etične banke te Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Osječko-baranjske županije. Inicirali smo i sudjelovali u izradi Strategije razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine.