Zamislite mrežu udruga, zadruga i tvrtki koje funkcioniraju na otvorenom modelu zajedničkog stvaranja znanja kakav koristi Wikipedia, kombiniranom s upravljačkim modelom, vrijednostima i načelima zadružnog pokreta. Takav pristup koristi FairShares model. Riječ je o modelu koji želi omogućiti društvo u kojemu svaki njegov odrastao pripadnik može postati član-suvlasnik organizacije za koju radi, od koje redovit kupuje proizvode/usluge ili od koje prima socijalne usluge. Ukratko, suvlasnikom svake organizacije o čijem poslovanjeu ovisi on, njegova obitelj i njegova zajednica.

Projekt je nastao kao projekt organizacije Social Enterprise Europe, a razvio ga je prof. Rory Ridley Duff sa sveučilišta Sheffield Hallam u suradnji s Cliffom Southcombeom i ostalim suradnicima.

Detalje o nastanku modela, njegovom razvoju i primjeni, potrebi za društvenom promjenom, konkretnim primjerima gdje se model može primijeniti i čitavim nizom edukacijskih materijala, donosi nedavno izdan priručnik The Case for FairShares.

Udruga Slap je zajedno s nizom partnerima iz čitavog svijeta aktivno uključena u apliciranje i provedbu projekta pod nazivom FairShares Lab financiranog iz Erasmus+ programa te će kroz jedan od svojih narednih projekata razviti pilot društveno poduzeće temeljeno na FairShares načelima. Isti će se eksperiment simultano odvijati u drugim zemljama, te će se razmjenom znanja i iskustava nastojati brže doći do željenih iskoda i održivosti poslovanja FairShares modela.