No comments yet

Udruga Slap osvojila 3. nagradu za izradu projektne ideje za pametna sela.

Prema odluci Osječko-baranjske županije Udruga Slap je za projektnu ideju (P)OKRET – pametna i kreativna ekonomija dobila treću nagradu za izradu projektne ideje za ,,Pametna sela“.

Cilj projekta (P)OKRET – pametna i kreativna ekonomija je zadržavanje mladih u ruralnom prostoru poticanjem održivog poduzetništva i stvaranjem infrastrukture podrške (know-how, on-line platforma) koja će promovirati i podržavati zeleno poduzetništvo mladih zasnovano na principima održivog razvoja i Europskom Zelenom planu. Kao pilot nudi se pokretanje već osmišljenog poduzetništva (Business in the Box) te stvara franšiza koja se može proširiti i na ostale lokalne zajednice. Riječ je o stanicama za nadopunu higijenskih proizvoda, isključivo ekoloških, čime se ulazi u područje zelene ekonomije. Jedan lokalni proizvođač dobiva licencu za proizvodnju eko sredstava za čišćenje, a školske zadruge/društvena poduzeća mladih dobivaju franšizu i vode poslovanje. Na taj način kvalitetna sredstva za čišćenje postaju dostupna svim društvenim skupinama, a mladi kroz taj model poslovanja ulaze u svijet poduzetništva. U suradnji s uspješnim zelenim poduzećima potom se stvaraju franšize i za druge modele zelenog poslovanja. Mladima u pet ruralnih sredina Osječko-baranjske županije bit će na raspolaganju mentorska i trenerska podrška i olakšan pristup financijskim sredstvima i ulagačima u njihove poduzetničke ideje.

Više o rezultatima Javnog natječaja za izradu projektnih ideja „Pametna sela“ na području Osječko-baranjske županije možete pročitati na linku u nastavku: http://www.obz.hr/images/Obavijest_o_rezultatima_Javnog__natjecaja_Pametna_sela.pdf

Ilustracija: OBŽ

Comments are closed.